Hvornår skal du skifte til sommerdæk?

Når du oplever den første frost på året er du sikkert hurtig til at få booket en tid på værkstedet, for at få skiftet sommerdækkene ud med vinterdæk. Men får du skiftet til sommerdæk når foråret begynder?

Rigtig mange danske bilejere venter for længe med at skifte til sommerdæk. Men det er en dårlig idé for det kan have betydning for både sikkerhed og økonomi.

 

Venter du forlænge med dækskifte?

Sommerdæk er speciallavet til sommerens vejr og selv på våde sommerveje er bremselængden meget kortere med sommerdæk end den er med vinterdæk. Tests viser også, at kører du med sommerdæk i sommerperioden, så bruger du mindre brændstof end hvis du kører på vinterdæk. Derudover slider sommerens vejr også mere på vinterdækket, hvilket i sidste ende betyder at du skal udskifte dækket tidligere end nødvendigt.

Derfor bør du altså skifte til sommerdæk så snart vejr forholdene er optimale. Det optimale tidspunkt at skifte til sommerdæk er når temperaturen er over 7 grader  hele døgnet.

 

De billigeste sommerdæk

FDM laver hvert år omfattende tests af de bedste sommerdæk, hvor de bl.a. tester for sikkerhed, bremselængde, slidstyrke og brændstofforbrug. Den egentlige købspris indgår ikke i disse tests, men kigger man på den, er det tydeligt at pris og kvalitet hænger sammen. Derudover er der også en forbrugsfaktor du kan regne på. De bedste dæk har nemlig en højere slidstyrke og bruger mindre brændstof end de dårligeste.

Så går du efter et billigt sommerdæk, er det ikke bare et kompromis med sikkerhed, men på sigt kan det vise sig at være en dyrere løsning.

Uanset kvaliteten på dine nuværende sommerdæk, så bør du kontrollere dækmønsteret efter et par sæsoner. Lovningen siger at mønsterdybden skal være på minimum 1,6 mm. Dog anbefaler Rådet for Større Dæksikkerhed at mønsterdybden på sommerdæk er på minimum 3 mm. Det er hurtigt at tjekke med en mønt. Har du en enkrone så stik mønten ned i mønsteret – og er teksten dækket, er dækmønsteret fint.

 

Foto: Continental