Sådan sikrer du dine nummerplader i henhold til lovgivningen

Om to års tid så siger lovgivningen at nummerpladerne på din bil skal sidde så godt fast at de ikke kan tabes eller fjernes. Men hvad skal der egentligt til og hvilke retningslinjer siger lovgivningen om sikring af nummerplader?

Som reglerne ser ud i dag er der sådan set kun en metode du kan bruge til at fastgøre dine nummerplader. Det er at skrue eller bolte nummerpladerne fast. Bemærk at nummerpladen stadig skal være læselig, dvs. må kun skrue i de hvide områder på nummerpladerne og herefter skal du påsætte hvide hætter på skruerne.

Du bør også bruge noget montagelim på hætterne, så de ikke falder af.

Hvis du henvender dig til dit lokale værksted kan de også fæstne dem på en forsvarlig måde. Det tager dem ikke meget mere end en halv time at udføre. Afhængig af deres timepris må du forvente at det kommer til at koste et sted mellem 200-500 kr.

 

Hvorfor denne lov?

Der er desværre sket en voldsom stigning af nummerpladetyverier. Hele 21.507 nummerplader blev meldt stjålet i 2012. Udover det er til stor gene for bilisterne så misbruges nummerpladerne også til kriminalitet.

Men når det netop er tyverier der lægger til grund for lovgivningen, kan man undre sig over at skruer er den eneste tilladte metode til at fastgøre nummerpladen med. For hvis nummerpladetyven har en batteridrevet skruemaskine med så tager det ham ganske få øjeblikke at fjerne skruerne og stjæle nummerpladen. Og så hænger bilejeren på den.

 

Dobbelt sikring af nummerplade

Der er dog en anden metode til at fæstne nummerpladen, men bruges den alene er den faktisk ikke godkendt af Skat, endnu. Men du kan bruge den i kombination med skruerne – så er den både lovlig og ekstremt godt sikret.

Metoden er at bruge montagelim i skinnen hvor nummerpladen sidder. Du påføre et godt lag på alle de steder nummerpladen kan hæfte i holderen. Herefter klipser du den fast og giver den et par skruer. Husk at tørre eventuelt overskydende montagelim af.

Nu sidder nummerpladen rigtig godt fast og du har besværliggjort både tyveri og hændeligt uheld.
[box type=”info”]

Det siger loven

  1. Nummerplader skal være solidt monteret på dit køretøj. Nummerplader på person- og varebil skal du fastgøre med mindst to skruer eller bolte. Det er valgfrit, om nummerplader på andre køretøjer fastgøres med skruer eller bolte.
  2. Du må ikke fastgøre skruer og bolte på en måde, der går ud over nummerpladens læselighed. Du må ikke bruge pynteskruer. Skruer og bolte skal være dækket af en fastsiddende hætte i samme farve som det sted på nummerpladen, hvor du fastgør dem. Hætten skal sidde så godt fast, at den kun kan fjernes med værktøj.

Kilde: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2134706&vId=0

[/box]

Skat imødekommende for alternativer

Finder du en alternativ metode til at fæstne dine nummerplader med, så kan du indsende en såkaldt ansøgning om alternative fæstningsmuligheder til Skat. Med ansøgningen skal der også være godkendte laboratorietests, som beviser at fæstningen er tilstrækkelig.

Hvis Skat anerkender fæstningsmetoden, så bliver den offentliggjort på Skats hjemmeside hvorpå andre også kan få lov. Så selvom processen er noget omsonst så imødekommer Skat altså alternative fæstningsmetoder.

 

Hvis du mister dine

Hvis du mister dine nummerplader – uanset om det er et hændeligt uheld eller tyveri, så skal du selv betale afgiften til de nye nummerplader.

COMMENTS

Leave a Comment