Værd at vide om vinterdæk

Snart skal vi til at skøjte rundt i sne og sjap med vores biler igen og det er med andre ord snart tid at få styr på dine vinterdæk. Så hermed en lille guide om de væsentligste ting, der skal være i orden hvis du skal kunne færdes sikkert med vinterdækkene.

Er der slidbane nok tilbage?

Har du nok slidbane på dine vinterdæk? Loven siger at du skal have minimum 1,6 mm mønster på dine dæk i Danmark. Dækproducenterne anbefaler dog, at du mindst skal have 3 mm dækmønster tilbage hvis du skal kunne stå ordentligt fast.

Er dækket beregnet til vinterkørsel?

Når du færdes på vejene om vinteren er det vigtigt for din sikkerhed at du som minimum kører med helårsdæk og aller helst med vinterdæk. Måden du selv kan kontrollere om det er vinterdæk du kører med, er ved at finde et symbol på dækket der forestiller et bjerg. I symbolet skal du også kunne se et snefnug. Dertil skal der også være et sted på dækket hvor der står ”M+S” hvilket står for mud and snow. Grunden til at det vigtigt med vinterdæk, eller som minimum helårsdæk om vinteren er, at det gummi som dækket er lavet af holder sig blødt ved lave temperaturer og dermed bevarer en god friktion med kørebanen. Et sommerdæk er lavet af en anden type gummi som har sine fordele ved højere varmegrader, men som bliver hårdt ved lavere varmegrader og dermed mister noget af sin friktionsevne.

Dækkets alder

Et vinterdæk kan faktisk godt blive for gammelt. Selv om der ikke rent juridisk er noget i vejen for, at køre på gamle vinterdæk, anbefaler dækbranchen at man ikke kører på dæk der er over 10 år gamle. Dette skyldes at det materiale som dækket er lavet af, løbende nedbrydes, og dermed mister nogle af sine egenskaber i dermed bliver sikkerheden forringet. Din mekaniker kan hjælpe dig med se, hvor gamle dine dæk er. Du kan også selv kontrollere det. Find et sted på vinterdækket hvor det står ”CLM” efterfulgt af 4 cifre. Det kunne for eksempel være ”CLM 3006”. Dette betyder at dækket er fra uge 30 i 2006.

Skift dæk i god tid

En sidste ting du med fordel kan være opmærksom på er, at få skiftet til vinterdæk i god tid. Omkring ved 7 varmegrader begynder det at være en fordel at køre med med vinterdæk i stedet for sommerdæk. En god tommelfingerregel er, at få skiftet dæk omkring samme tidspunkt som skolernes efterårsferie. På denne måde risikere du ikke at blive taget på sengen, hvis vejrudsigten pludselig melder sne og slud.

Leave a Comment