Skal jeg vælge helårsdæk eller vinterdæk?

Når vejrtemperaturen befinder sig under 7 graders celsius, anbefales det kraftigt for din egen sikkerheds skyld samt dine medtrafikanters, at du skifter til vinterdæk. Der findes ingen lovgivning i Danmark, som pålægger bilejere at skifte mellem hhv. vinter- og sommerdæk.

Udover disse 2 klassiske udgaver af dæk finder der også helårsdæk.

Som bilist og bilejer kan det være forvirrende at skulle forholde sig til, om det er bedst at køre med vinter- eller helårsdæk.

Herunder kan du blive klogere på fordele og ulemper ved de 2 dæktyper.

Overvejelser i forbindelse med valg af vinter- eller helårsdæk

Det er op til dig som bilejer og bilist at træffe det valg, som skaber den største sikkerhed og tryghed både for dig selv og for dine medtrafikanter. Når du skal vælge type af dæk, kan du med fordel bruge følgende overvejelser:

  • Kvaliteten og udgaven af gummiet på dækket (blød, almindelig eller hård)

Når du vil have den højeste grad af sikkerhed på både små og store veje i vintersæsonen, skal du vælge de dæk, som er skabt i blød gummi.

  • Design og udformning på dækmønster

Du skal i høj grad forholde dig til, hvordan dækmønstret er udformet, når det gælder dæk til vintersæsonen. Du skal vælge dæk, som har dybde slidbaner, som er i stand til at føre vand, slud og sne væk fra din bil.

Det anbefales, at du skifter fra sommerdæk til vinterdæk, når vejtemperaturene når under 7 grader. Minimumsgrænsen for hvor dybt dækmønsteret skal være er 1,6mm. Dog anbefales det at vælge dæk, som har et dybere dækmønster. Når du vælger vinterdæk, har du det største udvalg at vælge imellem i forhold dybde på dækmønstre.

Vinterdæk har unikke, sikkerhedsmæssige egenskaber

I Danmark er vinteren en utilregnelig sæson. Den kan sætte tidligt ind, ligesom den kan vare helt hen i foråret. Den kan være forbundet med lange sludperioder med vejtemperaturer omkring frysepunktet, ligesom den kan byde på hårde perioder med sne og glatte veje.

Det er for din sikkerheds skyld, at de overordnede anbefalinger lyder på, at det er mest optimalt at skifte mellem hhv. vinter- og sommerdæk.

Vinterdæk er specialudviklede til at køre sikkert i de forhold, som den danske vinter kan byde på.

De moderne udgaver af dæk til vinterbrug er skabt med ekstra dybt dækmønster, som er i stand til at give dig og din bil det bedste vejgreb med slud og sne på vejene.

Derudover er mønstret skabt af såkaldte ’lameller’, som mindsker risikoen for, at du udsættes for akvaplaning, som er en særdeles farlig situation, hvor du mister kontrollen over din bil.

Gummiet på dækkene til vinterbrug er skabt i et blødere materiale end det gummi, som du finder på både sommerdæk og helårsdæk.

Det bløde gummi giver en bedre friktion og er mindre sårbar overfor at blive stift som følge af de kolde forhold. Når gummi bliver stift, er det sårbart overfor svingende temperaturforhold, og det kan resultere i, at materialet slår revner.

Du finder mange forskellige mærker af vinterdæk, som varierer i tommer. Dermed kan du udvælge dig de dæk, som fører dig trygt og sikkert igennem vinteren.

Leave a Comment